středa 3. září 2008

Studium, lidi, město a tak podobně



Měl jsem pár reakcí, že psaní tak trochu flákám a že bych se měl polepšit, tak jdu napravovat:o) (A jako bonus máte úplně na konci link na fotky z centra Lisabonu, byl jsme se trochu projít a udělal pár fotek.)

Studium
Mám už za sebou 4 lekce Portugalštiny a musim říct, že ač zatim umim velké @Đđ&#&, mám z toho poměrně dobrý pocit a myslim si, že bych se do toho časem dostat mohl. Bude to teda chtít nějaké to domácí studium, ale až bude semestr a místo "měl bych dělat domácí úkoly" nastane "musím dělat domácí úkoly," mohlo by mi něco v té hlavě uvíznout a ten jazyk se přecijen naučit. Každopádně nejhorší je zatím výslovnost. Ač jsem studiu francouzštiny moc nedal, něco mi v té hlavě přecijen uvízlo a i když mi díky tomu jde gramatika a znalost slovíček poměrně dobře, s výslovností to je horší. Nemám si ale na druhou stranu nač stěžovat, třeba takový fin, číňan, nebo partička z Jižní Koreje, ti jsou v té portugalštině pěkně utopení:o)

Lidi
Byl jsem zvědav, jací naši spolužáci budou a musím říct, že zatím super. Ve třídě nás může být tak maximálně 30 a všichni vypadají v pohodě. Kromě již zmiňovaného fina, číňana, dvou korejců a jedné korejky tu máme několik němců (a němek), italů (a italek), poláků (a polek) a pak taky jednu slečnu z Prahy a jednoho klučinu z Bratislavy. Ještě jsme nikde jako grupa nebyli, ale v pátek plánujem vyrazit do centra (což pro mě znamená do vedlejší ulice:o)), tak uvidíme, jestli s opilejma erasmákama bude tolik srandy, jako se střízlivejma:o)

Lisabon
Na město jsme si už docela dost zvykli, už nebloudíme v metru a na cesty v centru taky už mapu moc nevytahujem. Ještě jsme teda moc památek neviděli (nebo spíše jsme nevěděli, nač koukáme), ale až pročtu průvodce, tak vyrazím s foťákem a pochlubim se,jak to tu na jihozápadě Evropy máme hezké;o)
jediné, co mim tu snad trochu vadí je, že k vodě to máme poměrně daleko. Můžeme buď vyrazit busem na pláž k řece Tejo, kde je ale voda dost studená (prý kolem 18 stupňů, brrr), anebo vlakem cca půl hoďky na Costa de Caparica (aspoň myslim, že se to tak píše:o)). Tam sice teplota vody je lepší jen o pár stupínků, sluníčko tam ale pálí stejně jako ve městě, takže nám tam zima rozhodně nebude. Zítra se tam chceme vypravit, tak dám vědět, jak bylo (jeli bychom dříve, ale poslední dva dny bylo pod mrakem a předtím jsme řešili ubytko, takže nebyl čas).

Plány do konce týdne
No, abych se přiznal...moc jich není:o) Dneska večer jdeme do Bairo Alto (v sobotu jsme narazili na bar, kde měli 0,5 litrovou Capirinhu za 5 euro (a opravdu, žádná sodovka, jen rum - pekelnej drink), ale už si moc nepamatujem, kde to je, tak budem hledat:o)), zítra chladíme školu a jedem na tu pláž, hlásí totiž jasno a vedro (narozdíl od víkendu, kdy by tu mělo pršet). A v pátek jdeme s erasmákama do Bairo Alto + do nějakého většího klubu (v bairo Alto jsou to jen malé bary, ale v Lisabonu je několik velmi zajímavých velkých klubů, tak jsem zvědav). V sobotu pak budem vyspávat a v neděli asi vyrazíme do Porta. Ne kvůli památkám (na ty si uděláme čas jindy), ale kvůli Red Bull Air Race, které se o víkendu koná právě v Portu a v neděli bude finále. (info zde) Pokud vyrazíme, tak foťák doma rozhodně nenechám;o)

Takže asi tak. Zítra, pokud ta předpověď vyjde, vyrazíme na tu pláž, tak dám vědět, jak bylo. Zatím se mějte, ahoj;o)

Filip

P.S.: tady jsou ty slibované fotky ;o)

Žádné komentáře: